Αρχική  > Πρόγραμμα  > Τμήματα  > 6-Astrolaboi

ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΙ

Αστρολάβοι - Ρομποτική (AS20-RS-EV33)

Για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου.

 • Τα παιδιά εμβαθύνουν σε θέματα μηχανικής και ρομποτικής αντιμετωπίζοντας σύνθετα προβλήματα και μελετώντας πολύπλοκες κατασκευές.
 • Σχεδιάζουν και κατασκευάζουν ρομπότ χρησιμοποιώντας υψηλής ποιότητας κινητήρες, αισθητήρες, γρανάζια, τροχούς, άξονες και άλλα δομικά υλικά.
 • Κατανοούν και ερμηνεύουν δισδιάστατα σχέδια για τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων.
 • Προγραμματίζουν τα ρομπότ τους, ώστε αυτά να πραγματοποιούν συγκεκριμένες εργασίες.
 • Εξοικειώνονται με πιο πολύπλοκες έννοιες του προγραμματισμού.
 • Αναλύουν και ερμηνεύουν δεδομένα, αποκτούν/δημιουργούν, αξιολογούν και παρουσιάζουν πληροφορίες.
 • Συμμετέχουν σε ομαδικά έργα, μέσω των οποίων μελετούν ζητήματα και προβλήματα από τον κόσμο γύρω τους. Τα έργα αυτά είναι εμπνευσμένα από τις θεματικές ενότητες του προγράμματος σπουδών του σχολείου και από τις προκλήσεις και τα θέματα πανελληνίων και διεθνών διαγωνισμών ρομποτικής (Πανελλήνιο διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής, WRO, FLL, Πανελλήνιος διαγωνισμός ανοιχτών τεχνολογιών κ.α.).
 • Καλλιεργούν δεξιότητες όπως: την κριτική σκέψη, την επικοινωνία των ιδεών τους, τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα.

Αστρολάβοι - Δημιουργώ με τις ανοιχτές τεχνολογίες (AS20-OT-AR1)

Για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου.

Τα μαθήματα είναι κατάλληλα σχεδιασμένα για μαθητές των τριών τάξεων του Γυμνασίου και των πρώτων τάξεων του Λυκείου και χρησιμοποιούν το Arduino Uno R3 σαν βασική εκπαιδευτική πλατφόρμα. Τα μαθήματα αποτελούνται από τρεις κύκλους με κλιμακούμενο επίπεδο δυσκολίας: basic, intermediate, advanced. Κάθε κύκλος περιλαμβάνει δραστηριότητες (projects) που καλύπτουν έννοιες από διαφορετικά γνωστικά πεδία όπως :τα ηλεκτρονικά, τις φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά, το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), την τέχνη και την μουσική.

Το Arduino Uno R3 είναι ένας μικροελεγκτής ανοιχτού κώδικα, κατάλληλα σχεδιασμένος ώστε να συνδέεται με μεγάλη ποικιλία εξωτερικών αισθητήρων και να προγραμματίζεται εύκολα. Δίνει την δυνατότητα σε κάθε χρήστη να υλοποιήσει από απλά έως και σύνθετα έργα με πολλές εφαρμογές στην καθημερινότητα του.

Ο προγραμματισμός του γίνεται μέσω του προγραμματιστικού περιβάλλοντος που διαθέτει (Arduino IDE) και χρησιμοποιεί την δική του γλώσσα WIring C που στηρίζεται στην C/C++.Μέρος των δραστηριοτήτων περιλαμβάνει την εκπαίδευση των μαθητών πάνω στον σχεδιασμό αντικειμένων μέσω κατάλληλου λογισμικού σχεδίασης (CAD) καθώς και την τρισδιάστατη εκτύπωση (3d printing)..

Αστρολάβοι - Προγραμματισμός με Python (AS20-CS-PY1)

Για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου.

Για τα παιδιά που θέλουν να εμβαθύνουν στον προγραμματισμό με την γλώσσα Python.

Η Python είναι μία δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιείται ευρέως στην ανάπτυξη πολύπλοκων υπηρεσιών μέσω διαδικτύου (μηχανές αναζήτησης,εργαλεία cloud, πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης), στην ανάπτυξη λογισμικού και επιχειρησιακών εφαρμογών και παιχνιδιών.

Επίσης, είναι μία εξαιρετική επιλογή για την διδασκαλία προγραμματισμού:

 1. Πρόκειται για μία ευανάγνωση γλώσσα με απλή σύνταξη. Αυτό μας επιτρέπει να δώσουμε έμφαση στον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης και να εστιάσουμε στις βασικές αρχές προγραμματισμού.
 2. Είναι μία γλώσσα ανοιχτού κώδικα με μεγάλη κοινότητα και υλικό υποστήριξης.
 3. Αυτή η κοινότητα μοιράζεται πάρα πολλές χρήσιμες βιβλιοθήκες για την επίλυση προβλημάτων (π.χ. ανάλυση δεδομένων, πρόσβαση στο διαδίκτυο, ρομποτική κ.α.)
 4. Η Python υποστηρίζει πολλαπλά μοντέλα προγραμματισμού (διαδικαστικό, αντικειμενοστραφές).

Εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν

Για τη Ρομποτική

 • LEGO Education Mindstorms EV3
 • Γλώσσα προγραμματισμού EV3-G

Για τις ανοιχτές Τεχνολογίες

 • Arduino Uno
 • WIring C
 • Απλά καθημερινά υλικά
 • 3-D Σχεδίαση κι εκτύπωση

Για την Python

 • Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης Python3

Σημειώσεις

 • Τα μαθήματα πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα
 • Το κάθε μάθημα έχει διάρκεια 90 λεπτά
 • Το σχολικό έτος χωρίζεται σε 2 κύκλους μαθημάτων (17 εβδομάδων / κύκλο).
 • Σε κάθε τμήμα συμμετέχουν έως 10 παιδιά. Αν ισχύουν τα υγειονομικά μέτρα για τον COVID-19 σε κάθε τμήμα θα συμμετέχουν έως 6-7 παιδιά.
 • Τα παιδιά συνεργάζονται σε ομάδες των 2. Αν ισχύουν τα υγειονομικά μέτρα για τον COVID-19, τα παιδιά εργάζονται μόνα τους, με ατομικό εξοπλισμό και θρανίο.
 • Σε περίπτωση ειδικής εγκυκλίου που απαγορεύει τη διά ζώσης διδασκαλία, τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται διαδικτυακά, σύγχρονα και ασύγχρονα, μέσα από την ειδική πλατφόρμα e-learning μας (my.astrolab.edu.gr ) για σύχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση.

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Παρέχω τη ρητή και ανεπιφύλακτη συγκατάθεσή μου για την καταχώριση και την επεξεργασία των δεδομένων που υποβάλλω με αυτή τη φόρμα (συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως ονοματεπώνυμο, e-mail, και λοιπά συναφή) τα οποία γνωστοποιούνται στην Astrolab Education IKE μέσω της αιτήσεως επικοινωνίας ή εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τις προϋποθέσεις: α) ότι θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για τις απαιτούμενες ενέργειες για την εκτέλεση των επιδιοκόμενων σκοπών της επικοινωνίας μας και β) την τήρηση των επιταγών του υπ. Αριθμ. 679/2016 Καν. ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Πώς μάθατε για την Astrolab Education;